Všestarská cibule získala prestižní ocenění značkou KLASA, kterou uděluje Ministerstvo zemědělství ČR. Jsme držitelem značky vysoce kvalitních potravin TOP DELIKATESA, Pohádková potravina a pyšníme se certifikátem Global G.A.P.
Zemědělské družstvo Všestary - vlajková loď skupiny Všestary Agriculture group, patří k významným pěstitelům cibule v Evropě. O vysoké odbornosti velkoplošného pěstování, ale i náročného skladování cibule ve Všestarech svědčí historie, sahající až do roku 1964, kdy se ve Všestarech také začala hojně využívat šetrná kapková závlaha. Technologie, která dokáže zadržet vodu v krajině a šetrně, po kapkách, dodává vodu přímo k rostlině a snižuje tak odpar do vzduchu.
Pěstování cibule je zaměřeno především na polorané hybridy Rijnsburského typu, které se vyznačují vyšší tvrdostí a pevnou žlutohnědou slupkou s vynikajícími vlastnostmi pro skladování. Díky ideálním klimatickým podmínkám v okolí Všestar, doputuje k našim odběratelům až 3 tisíce tun tohoto kulinářského “zlata”.
Výjimečnost Všestarské cibule se skrývá pod slupkou a spočívá v její chuti a nutričních hodnotách. Oproti běžným cibulím obsahuje o 25 % více železa, dvojnásobek niacinu (vitaminu B3) a přitom bez obsahu škodlivých látek. Charakteristické jsou pravidelné kulovité nebo vejcovité tvary a lahodná, sladká nebo různě pálivá chuť, v závislosti na odrůdě. Obsahuje také cenné silice nazývané fytoncidy, které působí proti bakteriím, plísním a virům jako tzv. přírodní antibiotikum. Podstatný je i obsah vitamínu C, vitamíny komplexu B, mezi které patří důležitá kyselina listová a vitamín E. Z minerálních látek obsahuje ve vysoké koncentraci také hořčík, draslík, fosfor, zinek, síru, vápník, sodík, jód a měď. Všechny tyto látky jsou pro lidský organismus podstatné a jejich doplňování je důležité.
Cibule působí jako přírodní prevence proti zažívacím a kardiovaskulárním onemocněním. Látky obsažené v cibuli přispívají k pravidelnému trávení, regulují složení střevní mikroflóry a zvyšují chuť k jídlu. Pozitivně pomáhají také snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi a regulovat vysoký krevní tlak. Její účinné antibiotické působení pomáhá při onemocnění dýchacích cest, kašli a rýmě.
O jedinečnosti této zeleniny svědčí fakt, že je jako unikát svého druhu zapsána v bruselském Rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení.