Nedaleko Hradce Králové sídlí Zemědělské družstvo Všestary, které pěstuje jednu z nejlepších cibulí v Evropě. Místní kulinářská specialita je od roku 2008 zapsána v Rejstříku chráněné označení původu jako Všestarská cibule. Vyniká ostřejší chutí a vysokým obsahem železa a dalších látek prospěšných pro zdraví.
Historie pěstování cibule ve Všestarech sahá až do roku 1964, kdy se zde začala hojně využívat i šetrná kapková závlaha. Během sezóny na polích najdete především polorané hybridy Rijnsburského typu, které se vyznačují vyšší tvrdostí a pevnou žlutohnědou slupkou s vynikajícími vlastnostmi pro skladování. Díky ideálním klimatickým podmínkám místní zemědělské družstvo vypěstuje až 3 tisíce tun cibule za rok.
“Pěstování Všestarské cibule má u nás dlouhou historii a místní lidé jsou na tuto specialitu hrdí. Je to určitý symbol kultury a tradice, který spojuje náš region. Důkazem jsou Oslavy Všestarské cibule, které každý druhý rok pořádáme. Přijeďte se někdy podívat a uvidíte sami,” říká předsedkyně ZD Všestary Monika Nebeská.
Výjimečnost Všestarské cibule se skrývá pod slupkou a spočívá v její chuti a nutričních hodnotách. Oproti běžným cibulím obsahuje o 25 % více železa, dvojnásobek niacinu (vitaminu B3) a přitom je bez škodlivých látek. Charakteristické jsou pravidelné kulovité nebo vejcovité tvary a lahodná, sladká nebo různě pálivá chuť, v závislosti na odrůdě. Další zajímavosti k Všestarské cibuli najdete na www.vsestary.cz.
Letos jsou Všestarské cibule obzvláště vyostřené, krom potravin a nákupních řetězců můžete navštívit také naši prodejnu v Rozběřicích 18. Těšíme se na vás. ZD Všestary
Zdroj: https://pr.denik.cz/doporucujeme/zemedelske-druzstvo-vsestary.html