Hejtman v ZD Všestary navštívil kravín i zrekonstruovanou dojírnu

Hejtman Královéhradeckého kraje PhDr. Jiří Štěpán,Ph.D. navštívil Zemědělské družstvo Všestary a jeho provozy. Seznámil se s aktuálními problémy v oblasti zemědělství a debatoval se zaměstnanci firmy přímo na jejich pracovištích – v kancelářích i například v kravíně.

V rámci návštěvy Zemědělského družstva Všestary hejtman po úvodní debatě s managementem družstva o firmě a problémech v zemědělství zavítal do kamenného obchodu zemědělské a zahradní techniky střediska VitalTech. Součástí návštěvy byla prohlídka velké zemědělské techniky pro přípravu půdy a další techniky.

Zemědělské družstvo Všestary patří mezi pět největších producentů cibule v Evropě, proto nechyběla prohlídka střediska na třídění, balení a distribuci cibule v obci Všestary. Firma dále chová skot především pro výrobu mléka, z něhož se vyrábí i sýr Niva, proto další kroky hejtmana směřovaly do areálu na Chlumu, kde byl seznámen s provozem zrekonstruovaného kravína a s novou dojírnou. Navštívil také porodnu a odchovnu telat v Nedělištích

 "Velmi nás potěšilo, že pan hejtman se zajímal nejen o to, co vše naše družstvo dělá, ale také o různých tématech se zájmem diskutoval s jednotlivými zaměstnanci jak v kancelářích, tak třeba v kravíně. Naši pracovníci s ním mluvili nejen o živočišné a rostlinné výrobě," uvedla předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Všestary Ing. Monika Nebeská.

Hejtmana Jiřího Štěpána zaujala celá škála produktů, které Zemědělské družstvo Všestary nabízí. Od cibule, přes cukrovou řepu až po oblast mlékárenství a prodej zemědělské a zahradní techniky.

„Družstvo má velkou odpovědnost vůči půdě. Neorientuje se pouze na rostlinnou produkci, ale i na produkci živočišnou, díky níž napomáhá i obnově živin v půdě.“ 

 Zemědělské družstvo Všestary vnímá mimo jiné jako významného zaměstnavatele v kraji a společnost, která se stará o nemalou část krajiny. „Pokud nebudeme obdělávat krajinu, nebude zajímavá ani pro turisty. A upřímně řečeno: ani my bychom se v ní necítili hezky. Na krajině se musí pracovat, je potřeba ji obdělávat. Potřebujeme ji pro svou duševní hygienu i volný čas,“ konstatoval Jiří Štěpán. 

 

Připojte se k našemu newsletteru

Nebo nás sledujte na Facebooku